RESTRUCTURATION ET EXTENSION DU CENTRE CULTUREL CHATEAU ROUGE

ANNEMASSE
Cultural Centre of CHATEAU ROUGE designed as a multifunctional room is no longer adapted to the functional and technical needs expected of a modern theater. Therefore, we propose more than restructuring: an almost complete reconstruction of the theater hall.
 
The new room is rebuilt on the site of the current room and includes the circular design. On the forecourt, the theater displays a new facade, high and largely glazed. It contributes to the requalification of the forecourt as an urban place by highlighting the reception areas and circulations that connect the current hall and the new room.
 
At the centre of equipment, the new scenic block which is characterized by a shallow depth of the room, indeed the most distant spectators are 23 m away from the stage. This compactness is possible by the implementation of a balcony. 
Behind the stage tower is backed the House of Artists, which includes the logistic spaces and spaces dedicated to technicians and artists. With its two-sided roof and vertical windows, the more domestic scale of this building contrasts with the monumental expression of the rest of the equipment.
 
Facades of scenic block and circulations are composed of a metal cladding and vertical uprights with golden reflections, base on the concrete facades / ribbed pebbles of the existing building. The House of Artists is distinguished by its cladding in red tones metallic scales.
 
The stakes of this reconstruction project is to propose a new and modern equipment that is part of a continuity of use and appropriation to perpetuate the spirit of the place.
Le Centre Culturel CHATEAU ROUGE conçu à l'origine comme une salle polyvalente n'est plus adapté aux besoins fonctionnels et techniques attendus d'un théâtre moderne. C'est pourquoi, nous proposons plus qu'une restructuration: une reconstruction quasi complète de la salle de théâtre. 
 
La nouvelle salle est reconstruite à l'emplacement de la salle actuelle dont elle reprend la conception circulaire. Sur le parvis, le théâtre affiche une nouvelle façade, haute et largement vitrée. Elle contribue à la requalification du parvis en tant que place urbaine en mettant en scène les espaces d'accueil et les circulations qui assurent la liaison entre le hall actuel et la nouvelle salle.
 
Au cœur de l'équipement se trouve le nouveau bloc scénique qui se caractérise par la faible profondeur de la salle, les spectateurs les plus éloignés se trouvant à 23m de la scène. Cette compacité est rendue possible par la mise en œuvre d'un balcon. 
A la cage de scène est adossée la Maison des Artistes, qui regroupe les espaces logistiques et les espaces dédiés aux techniciens et aux artistes. Avec sa toiture à deux pans et ses fenêtres verticales, l'échelle plus domestique de ce bâtiment tranche avec l'expression monumentale du reste de l'équipement.
 
Les façades du bloc scénique et des déambulatoires sont composées d'un habillage métallique et de montants verticaux au reflets mordorés, faisant écho aux façades de béton/cailloux nervurées du bâtiment existant. La Maison des Artistes quand à elle se distingue par sa vêture en écailles métalliques aux tons rouges.
 
L'enjeu de ce projet de reconstruction est de proposer un équipement neuf et moderne qui s'inscrit dans une continuité d'usage et d'appropriation et qui parvient à perpétuer l'esprit du lieu.
architects

Anne-Françoise JUMEAU/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Stephane RAZA

assistants

Maud ARMAGNAC, Elodie LAURENT

team

BET TCE+ECO+HQE : EGIS RHONE ALPES

BET ACOUSTIQUE: VENATHEC

BET SCENOGRAPHIE: LABEYRIES& ASSOCIES

 

Image de synthèse: L'AUTRE IMAGE

 
client

Ville d'Annemasse

program
Hall, Theater Hall (500, 1000 and 1500 places), lodges, storages facilities in connections with existing building.
area

3 220m² SHON (net floor area)

location

1 Route de Bonneville, ANNEMASSE